Керемидите вече не само предпазват дъжд, но и снабдяват дома с енергия от слънцето. Техният фотоволтаичен вариант ще бъде показан за първи път у нас по време на Международния технически панаир в Пловдив от българската фирма „Ви Джи Еф".

На същия щанд посетителите ще видят покривни конструкции, при които соларните панели са вградени в битум.

Така цялата повърхност на покрива действа като малка електроцентрала, без да се пробива хидроизолацията и да се загрозява архитектурният облик на сградата. Революционното изобретение ще бъде експонирано в изложбата „Енеко".

Новост за нашия пазар са и биогазовите инсталиции на германската фирма „Бинова", които дават 10%-15% по-високи добиви от газ с по-добро качество в сравнение с традиционните технологии.

Това са само част от съоръженията за използване на възобновяеми енергийни източници, фотоволтаичните системи, вятърни централи, инсталации на биомаса и енергоспестяващи изделия, които български и чуждестранни компании ще предлагат по време на тазгодишното издание на най-голямото изложение за инвестиционни стоки в Югоизточна Европа.

То ще се проведе от 26 септември до 1 октомври в Международен панаир Пловдив под мотото „Нов живот. Нови технологии", а страна партньор е Русия.