Китай се е опитал да установи суверенитет върху въздушното пространство над островите Сенкаку, към които Япония също има претенции.

 

Китайското министерство на отбраната обяви, че ще създаде "идентификационна противовъздушна отбранителна зона" над необитаемите острови в Източнокитайско море, известни в Япония като Сенкаку, а в Китай като Дяоюйдао. Пекин ще предприема "отбранителни спешни мерки" срещу самолетите, които влизат в зоната, без да се идентифицират.

 

Японското министерство на външните работи от своя страна, подаде протест в китайското посолство в Токио, заявявайки, че това е "много опасно" действие.


Според Токио едностранното решение на Китай е "напълно неприемливо и напълно невалидно", и може да доведе до "неочаквано възникване на произшествия в региона, тъй като се опитва да ограничи полетите над открито море".


САЩ осъдиха хода на Китай. "Ние гледаме на това развитие като дестабилизиращ опит да се промени статуквото в региона", каза министърът на отбраната Чък Хейгъл.

 

В акваторията на спорните острови се намират огромни запаси от нефт и природен газ, които са реалната причина за конфликта.

 

През последните няколко дни "случайните" срещи между японските и китайските военновъздушни сили зачестиха, като напрежението между двете държави нараства.

 

Предишният път, когато Пекин и Токио имаха остри търкания по отношение на суверенитета на спорните острови, напрежението прерасна в търговска война, при която японските стоки бяха бойкотирани на китайския пазар.