КНСБ организира протестен митинг срещу мълчанието на правителството относно намеренията за увеличаване на стажа за пенсия и на възрастта за категорийните работници, които бяха заложени в изтегления вече законопроект за изменение на кодекса за социално осигуряване.

Очаква се в протеста да се включат над 15 хиляди граждани, работещи в минната и металургичната индустрия, в здравеопазването, транспорта, земеделието, държавната администрация, както и служители на МВР, пенсионери и хора с увреждания. От конфедерацията призовават премиера Бойко Борисов да подпише протокол с поетите ангажименти за стабилизиране на осигурителната система.

КНСБ очаква подписа на премиера Борисов, с който да се гарантира изпълнението на поетите ангажименти и подновяване на преговорите за начина на реформиране в пенсионната система. Този подпис ще бъде знак за спиране на протестните действия и отказ от ефективни стачни действия, заяви вицепрезидентът Пламен Димитров. Според него споразумението се бави, защото вицепремиерът Симеон Дянков се притеснява по 2 от точките.

Протестното шествие започва в 11.30 от сградата на конфедерацията.