Скъпият бензин и дизел в Сърбия отново карат хората не само да сипват гориво в колите си на бензиностанциите в съседните държави, но и отново започнат контрабандата с нефтени деривати. Цената на горивото в Сърбия скача по няколко пъти месечно, а в България, Македония и Босна то е по-евтино с 10 до 30 евроцента.

Ситуацията е предпоставка за възможността да започне масова контрабанда на гориво - бизнес, който беше един от най печелившите във военните години и по време на югосанкциите.

Засега сърбите само в България, Македония или Босна пълнят резервоарите на своите коли, защото горивото е по-евтино, но голямата разлика в цената създава условия за контрабанда и нелегална печалба. Специалистите напомнят, че в Сърбия все още има екипи, които са контрабандирали гориво преди, а и сега лесно могат да се върнат към този бизнес.

Бившият шеф на криминалната речна гранична полиция Милан Гламочанин прогнозира пред белградския вестник „Прес", че контрабандата на гориво ще се увеличи. Сега най-голями количества горивото влиза в Сърбия нелегално по река Дунав от България, Румъния, Русия и Украйна. Голямите чуждестранни компании според него не искат да продават това гориво, но затова пък то се продава на 1000 малки бензиностанции, които съществуват в Сърбия.

За продажбата на контрабандираното гориво е намерена и рецепта - внасят се легално малки количества бензин или дизел, с редовни документи, а покрай тях се продава и контрабандираното гориво, което е купено на половин цена.