Чешкият премиер Петър Нечас заяви, че днес ще подаде оставка, а управляващата коалиция ще се опита да състави ново правителство, ръководено от друг политик, посочен от неговата Гражданска демократическа партия, съобщиха световните агенции.

Нечас е подложен на засилващ се натиск да се оттегли заради скандала около твърденията, че негова близка сътрудничка е злоупотребявала с правомощията си и е подкупвала политици, отбелязва Ройтерс. Шефката на кабинета на премиера, 48-годишната Яна Нагиова, която според медиите била негова любовница, миналата седмица беше задържана по обвинение, че използвала службата за военно разузнаване за незаконно следене на съпругата на премиера, припомня Франс прес.

"Утре ще подам оставка като премиер. Поемам върху себе си пълната политическа отговорност" за случилото се, заяви Нечас на пресконференция в Прага, цитиран от ИТАР-ТАСС. Нечас направи това изявление след заседание на ръководството на Гражданската демократическа партия, на която той е председател, допълва БТА.

Според чешките медии на мястото на Нечас може да бъде избран настоящият министър на промишлеността и търговията Мартин Куба, който е и заместник-председател на ГДП. Премиерът заяви също, че ще се оттегли и от председателския пост на ГДП, който заема от 2010 година.