Американската петролна компания Chevron се отказва от проектите си за проучване и добив на шистов газ в Румъния, съобщи MediaFax.

Официалното съобщение бе очаквано, тъй като резултатите от сондирането за шистов газ бяха предимно отрицателни.

"Ние потвърждаваме намерението да се откажем от своите проекти за добив на шистов газ в Румъния през 2015 г.," съобщи за агенцията представител на енергийния гигант в Букурещ.

Според него, "решението е било взето след оценка на проектите в Румъния, които в момента не могат да се конкурират с другите от глобалното портфолио на кампанията".

"Резултатите от сондирането в Румъния не оправдаха надеждите, а напредъкът бе твърде бавен, за да има смисъл да се продължават инвестициите", допълват от компанията.

В края на миналата година румънският министър-председател Виктор Понта призна, че проучванията за шистов газ, които извършва Chevron не дават резултат, въпреки значителните инвестиции.

"Румъния губи много усилия да търси това, което в действителност не съществува. Изглежда у нас няма шистов газ", отбеляза премиерът. Според него, както и досега, недостигащите обеми газ, Румъния ще купува от руската компания "Газпром".

Страната внася около една четвърт от консумирания природен газ от Русия, като останалото количество произвежда сама.

По данни на министерството на енергетиката в САЩ, румънските залежи на шистов газ възлизат на 1.44 трилиона кубически метра.