България може да привлече индустриални производства от Западна и Централна Европа като резултат от световната финансова криза. Това становище изразиха експерти от Световната банка на дискусия, посветена на икономическото развитие на страна ни до 2020 година. Форумът се организира с медийната подкрепа на Дарик радио и DarikFinance.bg.

Като резултат от световната криза много индустриални производства ще бъдат спрени в Западна и Централна Европа. Някои от инвеститорите обаче след кризата ще предпочетат да възобновят производството си в Източна Европа, защото е по-евтино.

За да може България да привлече тези капитали, ще трябва да направи редица структурни реформи, като водеща е борбата с корупцията. Освен това страната ни непрекъснато трябва да подобрява бизнес средата чрез ниски данъци и облекчени административни процедури. Анализи показват, че средно годишно в Европа и света инвестициите са между 20 и 25 процента от БВП.

У нас през 90-те години на миналия век има системно недофинансиране при инвестициите, докато от 2005 година започва рязък растеж при тях. Освен това в България систематично не са правени достатъчно спестявания, за което обаче няма стимули. Затова трябва да се помисли за реформи в пенсионно-осигурителната и здравната система, които да накарат хората да спестяват повече пари.