Продажбите на кубински пури, които се смятат за най-добрите в света, са спаднали с 3 процента до $ 390 млн. през миналата година. Слабите продажби се дължат на намаленото търсена на луксозни стоки в световен мащат заради финансовата криза.

Според вицепрезидентът на кубинско-английската група Habanos, която държи изключителни права върху продажбите на кубински пури, Мигел Гарсия, 2009 г. ще бъде "сложна" година.
    
Продажбата на пури Havane, които са една от най-добрите марки в света, също са пострадали и от подема на антитютюневите закони, които засегнаха "основните пазари" като Германия, Франция, Великобритания, Португалия, Холандия и Обединените Арабски Емирства.
      
Навлизаме в криза на потреблението, заяви Гарсия. Той също така каза, че въпреки наложеното ембарго за вноса на кубински продукти от страна на САЩ, тази година ще бъдат изпушени между 230 и 250 млн. пури.
   
Habanos има 27 марки, като най-престижни сред тях са Montecristo, Cohiba, Romeo and Julliet и Partagas. Групата държи 70% дял от световните продажби на пури, като в сметката не влиза потреблението в САЩ.

Източник Reuters