Туристически пакети за почивки и билети за автобус и влак ще могат да се купуват от пощата. Това съобщи за „Монитор” шефът на „Български пощи” Деян Дънешки. И уточни, че в момента персоналът се обучава и новата услуга трябва да е достъпна до месец. 

От гишетата ще могат да се резервират, както вътрешни, така и международни организирани екскурзии, почивки, само хотелско настаняване и други. За сега сключения договор е с един туроператор, но ако има интерес ще се увеличи техния брой, обясни Дънешки. 

Първоначално информация за предлаганите ваканции ще има само на място в пощенските станциите, след като започне работа новият сайт тя ще бъде достъпна и онлайн в специална секция. Там тя ще е като електронен магазин, от където хората да си избират допълни още шефът на пощите.

Чакаме да започне работа и новата електронна за продажба на билети на БДЖ, след като стане това, документите ще се продават и в пощата. Дънешки коментира, че е малко трудно да се каже кога точно ще стане това, защото е свързано с електронната платформа на железницата, по която още се работи и се очаква пускането й в експлоатация.

Предимството при продажбата на билети за автобус е за пътниците от междинни спирки, в които гише или автогара няма. Разбира се, това може да стане и от автобуса, но така превозът не е гарантиран, а когато предварително е купен билетът, си осигуряваш нужния транспорт, посочи Дънешки. 

По думите му по-късно може да започне продажба и на самолетни билети, като в момента се водят преговори с един от авиопревозвачите. Но при тях регулацията е по-трудна, затова ще се отнеме повече време, поясни още той.

Поетапно новите услуги ще се въвеждат във всички пощенски станции. Към момента не всички офиси имат възможност да отпечатват билети, защото за това е нужна по-специфична техника. Сега ще се купят нови мултифункционални устройства за печат, обясни Дънешки. И допълни, че се предвижда те да са 400, с които да се оборудват поне в 200 пощи в страната. Той коментира, че смисълът е да се направи повече в малките градове, защото в София всеки може да ги купи от много места, затова ще се наблегне там, където има недостиг в предлагането на тази услуга.

От тази година в пощенските станции се продават и билети за големи културни, спортни, развлекателни и други събития в страната и в чужбина чрез една от системите, занимаващи се с това.

Офиси ще се откриват в търговски вериги

Офиси на „Български пощи” ще се откриват и в търговски вериги. Целта е станциите да са на по-удобно място за потребителите. Плановете на компанията са изнесени клонове да има във Враца, Монтана, Шумен, Ямбол, Кюстендил.

Освен това ще се увеличи и броят на пощите, в които ще се плащат местни данъци и такси. Общините, с които дружеството има сключени договори, вече са 162. Там могат да се внесат парите освен за данък върху недвижимите имоти и такса битови отпадъци, така и за вноска за патентен данък, данък върху превозните средства, приходи от наета земя, както и дължимите лихви за просрочените задължения.