Кутийка дъвки е по-скъпа от един квадратен метър земя край морето, констатира областният управител на Варна Данчо Симеонов. От Областната управа са проверили договори за продажба на земи, изключени от горския фонд, и са установили фрапиращи цени. В периода от 2005 до 2008 г. са били продадени общо 27 имота – 3 в землището на Виница, 6 – в община Аврен и 18 - в община Бяла. Общата им площ е 873 215 кв. м., а стойността на продажбите е близо 4 млн. и 528 хил. лева.

Данчо Симеонов обясни, че в землището на Виница през 2007 г. са били продадени 9 166 кв. м. за близо 117 806 лв. или по 12,74 лв. за кв.м. В село Самотино цените са още по-фрапиращи - близо 47 000 кв. метра са били търгувани за малко над 89 хил. лева или по 1,93 лв. за кв. метър.

По примера на финансовия министър Симеон Дянков, който сравни бюджета с пица, областният управител направи пред журналистите демонстрация с една кутийка дъвки. По думите му тя е по-скъпа от средната цена на квадратен метър земя в Самотино, която е била около 3,90 лв.

Фирмите, които са направили тези сделки, са ЕТ Бранко комерс, Сънитекс– Мездра, Сий груп, „СОК Камчия, Орел – Агро холдинг, Агенция Русия днес, Атлас прпъртис, Варна комерс 96, Изоламат, Султояни, Иван Димитров Байчев, Ню Болкан Хаус, Окта ес, Сано България, Транс комерс 98, Бяла бийч тур, Имекс 2000, Палиник, Шопинг сити София, Иван Тодоров Карчев, Иван Костадинов Илиев, Дулсет, Весим 2000 и Асен мениджмънт.

Предстоят проверки, които да установят дали сделките са законосъобразни. Ще се проверява какви са били оценките и кой и как ги е направил. „Може да се окаже, че едни и същи фирми са ги извършвали”, коментира Симеонов. „За мен не е нормално кв. метър земя, който върви 200-300 лева, да се продава за 3,94 лв”, допълни областният управител. Той предположи, че при някои от тези сделки вече има променен статут на земята. „Допълнително ще бъде направена проверка и за земеделските земи”, обеща губернаторът.