Комисията за защита на конкуренцията санкционира трите електроразпределителни дружества с общо 1 167 082 лева.

Антимонополистите са установили, че всяко от трите електроразпределителни предприятия е нарушило антомонополния закон, като е определяло и налагало необосновано високи цени за ползване на стълбовната електроразпределителна мрежа ниско напрежение, с което се ограничава и нарушава конкуренцията и се засягат интересите на потребителите.

Комисията е наложила със свои решения имуществени санкции: 558 446 лв. - на "ЧЕЗ Разпределение България" АД; 441 380 лв. - на "ЕВН България електроразпределение" ЕАД; 167 256 лв. - на "Енерго-про мрежи" АД.

КЗК е постановила прекратяване на нарушенията и изпълнение на решенията за прекратяването на тези практики.

Предмет на производството са условията, при които ЕРП предоставят права за изграждане на електронносъобщителни мрежи върху стълбовата електроразпределителна мрежа ниско напрежение.

Електроразпределителната мрежа е собственост на ЕРП-то и се използва за осъществяване на основната им дейност - разпределение на електрическата енергия. Отдаване под наем на части от нея е допълнителна дейност за съответното предприятие. Нещо повече, поддържането на електроразпределителната мрежа е за сметка на приходите от основна дейност., т.е. приходите от допълнителната дейност идват за сметка единствено на допълнителните разходи, които са пряко свързани с нея.

Пазарният анализ на комисията е установил, че не съществуват други способи, които са икономически целесъобразна алтернатива на стълбовната електроразпределителна мрежа за изграждане на електронносъобщителни мрежи, поради което всяко ЕРП е предприятие с господстващо положение в границите на своята територия.