Гърция не носи вина за осуетяването на "Южен поток". Това заяви днес гръцкият министър на реиндустриализацията, околната среда и енергетиката Панайотис Лафазанис.

Лафазанис е на посещение в София във връзка с гръцкото предложение за изграждане на т.нар. "вертикален газов коридор", който предвижда построяването на тръбопровод, свързващ Гърция, България и Румъния.

Инициативата на Атина дойде през декември, броени дни след решението на руския президент Владимир Путин да спре проекта "Южен поток", който трябваше да свързва България и Русия по дъното на Черно море и да превърне страната ни във втората врата за руския газ в Европа след Германия, където вече действа "Северен поток".

Още същия ден Путин анонсира изграждането на нов проект - "Турски поток". Тръбата с капацитет от 63 милиарда куб.м. газ, какъвто имаше и "Южен поток", ще свързва Русия с черноморския бряг на Турция, от там тя ще достигне турско-гръцката граница, където се предвижда изграждането на газов хъб.

Русия официално обяви, че смята да се откаже от транзита през Украйна след изтичането на договорите през 2019 г. и да пренасочи целия пренос през "Турски поток".

Така обаче България ще загуби своята роля на транзитен център за доставката на руско "синьо гориво" за Турция, Гърция и Македония.

"Газпром" вече призова Европейската комисия да обмисли варианти за доставките на природния газ от бъдещия хъб.

"Турски поток" се реализира след осуетяването на "Южен поток". За това осуетяване Гърция не носи никаква отговорност и не се е намесила в това нещо", категоричен е гръцкият министър.

Той подчерта, че Русия е избрала нов маршрут, за да стигне до турско-гръцката граница. "В момента, в който това стане, сме склонни да работим за създаването на гръцки газопровод, който тръгва от гръцко-турска граница, и през гръцка територия ще стига до Македония, а оттам за Централна Европа", заяви Лафазанис плановете на Атина.