България трябва да бъде една модерна държава. Сериозна част от модернизацията е модернизация на финансовата инфраструктура, така че да бъдем наравно с най-добрите в света. Не трябва да се целим ниско, коментира банкерът Лвеон Хампарцумян, цитиран от Агенция „Фокус“.

Според него „трябва да имаме амбицията за един финансов сектор, който да е устойчив и добре развиващ се, отговарящ на предизвикателствата. Те са комбинация от технологични и регулаторни предизвикателства по отношение на новите регулации, които се правят, така че да не се повтори кризата от 2008 година. А в нашия случай – да не се повтори миналогодишния случай с КТБ“.

По отношение на новите-стари подуправители в БНБ, Хампарцумян счита, че „трябва да разглеждаме нещата комплексно, като един екип, който мисля, че е добра комбинация от свеж външен ресурс и установени професионалисти, които са работили в Централната банка. Надявам се, че ще отговорят на предизвикателствата, които не са само локални. Те са и по-широки, еврозоната, единен банков надзор, проверка на активите, нови регулации в сектора. Финансовата индустрия в света се намира в процес на трансформация, както технологична, така и регулаторна. Така че, тези хора наистина ги чака сериозна и много професионална работа“.

„Това ще бъде екипът на БНБ, на Министерство на финансите, политиците. Защото влизането в тези структури има и чисто политически, и чисто технически компонент, така че, трябва да бъдат общи усилията. България винаги е била много успешна, когато има национална цел, свързана с интеграцията в Европейския съюз, към който принадлежим, като държава. Спомнете си годините, например, между 2000 г. и 2007 г., когато имахме цел да влезем в НАТО, да влезем в ЕС, мисля, че чисто икономически бяха добри години“, смята банкерът.

Ето защо, според него, „трябва да се целим високо, за да бъдем успешни. Защото това, че сме от относително бедните страни в клуба на най-богатите не ни поставя автоматично в някакъв „Б“ отбор“.

По думите на Хампарцумян стрес тестовете в банките ще „имат смисъла на печат за качество за системата. Тъй като, така или иначе, доверието в регулатора и в системата беше разклатено миналата година, по-скоро ги разглеждам като едно положително външно въздействие, което ще ни даде увереност, че правим нещата така, както трябва да се правят“.

„Хубавото нещо е, че доверието на фирмите и на гражданите в сектора е достатъчно високо. Имаме всички предпоставки за една много модерна и много успешна финансова инфраструктура, която пък всъщност е и основен компонент в успеха на икономиката, от която всички зависим“, счита Левон Хампарцумян.