Депутатите не приеха предложението на Николай Пехливанов нотариусите да гарантират законността на сделката, като правят проверки за тежест и актуалност на собственика.

 

По време на обсъжданията на Законопроекта за промяна в Закона за нотариусите Пехливанов призова колегите си от ГЕРБ да мотивират текстовете, които гарантират повишаване на приходите на нотариусите при запазване на обема на техните задължения.

 

„Този закон обслужва изцяло интересите на нотариусите. Ние като депутати имаме отговорност и трябва да ограничим до минимум възможностите и схемите, по които стават измами с недвижими имоти. Трябва да решим окончателно каква е ролята на нотариуса и защо ходим при него, вместо просто да се разберем с помощта на някой адвокат?

 

Целта сделките да се сключват при нотариус е той да гарантира законността по тази сделка.

 

Каква по-добра гаранция от това нотариусът да провери има ли и какви са тежестите върху апартамента и второ - продавачът ли е реалният собственик.

 

Защото не са един или два случаите, в които се сключва сделка за покупко-продажба при условие, че имотът е бил прехвърлен на друг собственик предходния ден или е бил ипотекиран в полза на друго физическо или юридическо лице.

 

Как гарантираме на българското общество и как ще покажем на всички, които бяха измамени през годините, че сме готови да променим ситуацията.”, каза Пехливанов пред депутатите.