Напоследък Лондон се опитва да укрепи репутацията си на най-големия център за ислямски финанси в Западния свят, разчитайки на растежа в една прохождаща индустрия, която има предимството да бъде отчасти защитена от световната криза в кредитирането, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

 Очаква се тази седмица британското правителство да вземе важно решение за това дали да започне да отпуска кредити, емитирайки суверенни ислямски облигации, или сукук. По този начин могат да бъдат разкрити нови възможност в един пазар, който би могъл да достигне 4 трилиона долара (2,6 трилиона евро) в световен план според оценки на международната рейтингова агенция Standard & Poor's. "Много сме въодушевени", заяви Хъмфри Пърси, главен изпълнителен директор на Лондонската банка за Близкия Изток, една от четирите ислямски банки в британската столица.

 "Решението на правителството ще засили още повече ролята на Лондон като международен ислямски финансов център, тъй като сукук ще бъде първото твърдо платежно средство с висок курс, което ще бъде емитирано." посочи Пърси в управлението на Лондонската банка за Близкия Изток във финансовия център на британската столица. Банката започна дейност в лондонското Сити само преди шест месеца.

Ислямските финанси все повече се определят като ключов фактор, който би могъл да окаже подкрепа на Лондон в конкуренцията му с други финансови центрове като Ню Йорк. Напоследък репутацията на британската столица бе засегната заради кризата в ипотечната банка Northern Rock PLC и критиките към предложенията да се повишат данъците за богатите емигранти, живеещи в Лондон. След като отрицателният ефект от кризата с високорисковите ипотечни кредити subprime в САЩ продължава да причинява загуби за конвенционалния банков сектор, все повече нараства интересът към ислямските банки. Те се подчиняват на ислямското право шериат, което забранява налагането на лихви и изисква сделките да се основават на материални активи, заради което ислямският банков сектор остана отчасти изолиран от сътресенията на кредитните пазари, посочва АП.