От днес Лукойл намали цените на течните горива. Най-значително е намалението при бензините. Безоловният А95 се понижава с 2.06% до 2107.20 лв/1000л, а високооктановият А98 пада с 2.02% до 2215.20 лв/1000л.

При дизела спадът е с 0.39% до 2143.20 лв/1000л, а при газьола редукцията достига 0.40% до 2107.20 лв/1000л.

По повод движението на цените на петрола и нефтопродуктите от компанията поясняват, че от 11 септември насам, финансовата криза се отрази във всички области на борсовата търговия и предизвика пазара към някои нелогични на пръв поглед реакции. Така например, докато цената на суровия петрол отбеляза най-значителния си спад, на международните пазари на готови горива бензините значително поскъпнаха.

Според анализаторите, една от причините за тази пазарна реакция е била свиването на нефтопреработката в САЩ заради урагана Айк и значителното съкращаване на американските запаси от готови горива.

Нормализирането на обстановката доведе до очакваното успокояване на пазара и съответно понижаване на международните котировки, отразено в намалението на крайните заводски цени. Лукойл продължава да следи внимателно пазара и да реагира своевременно на промените в него.

Вчера DarikFinance.bg по повод огромния обществен интерес към цените на нефта и горивата потърси гледната точка на Софийската стокова борса, която търгува на т.нар. Средиземноморски регион. От ведомството декларираха, че цените на нефта в момента са на най-ниското равнище от началото на годината. Интервюто бе цитирано и от централни всекидневници.