Лукойл България повиши рязко цените на горивата. Масовите бензини скачат с повече от два процента и половина. Дизелът и газьолът също поскъпват силно.

За пръв от компанията изпращат не само листата на новите си цени, но и икономическа обосновка за предприетата мярка.

"Само в първите дни на март 2011 година. котировките на готовите горива според бюлетина на Platts European Marketscan са отбелязали покачване с 49 $ за бензините и 32 $ за дизеловото гориво, паралелно с ново поскъпване на суровината. Тенденцията за поскъпване на горивата е обща за целия Европейски съюз", се посочва в анализа на Лукойл България.

От тази сутрин рафинерията продава Бензин А-95 Н срещу 2 350.80 лв. за хиляда литра. Това е поскъпване с 63.6 лв. или 2.78% спрямо цената от трети март.

По-скъп с 2.67% е и Бензин А-98 Н, който вече се продава наедро срещу 2 446.80 за хиляда литра.

Дизелът поскъпва с 50 лева и 40 стотинки до 2 442 лв. за хиляда литра, а е евро дизелът струва 2 380.80 лв. за хиляда литра.

Газолът скача с 2.19% до 2 352 лв. за хиляда литра.

Промяната на цените е породена от продължаващата напрегната международна пазарна ситуация и опасността от затруднения в доставките на суровина, посочват още от Лукойл България. Компанията декларира готовност за незабавна реакция при появата на тенденция към успокоение на обстановката със съответно понижение на цените за крайните потребители.