“Намалете разходите!” - с този призив Мартин Димитров, съпредседател на Синята коалиция, даде тон на атаката тази сутрин в НС, където в присъствието на министри се обсъжда на второ четене актуализацията на бюджета за 2010 г., предаде БГНЕС.

“Ситуацията е тежка, има криза, а ни се предлага да се увеличат разходите - как да очакваме да се стабилизираме тогава?”, запита той.

Проблемът на сегашното правителство е, че не искат да върнат разходите на предишни нива, констатира още той, след което изброи препоръките на ЕК - да се свали дефицита под 3%, да продължат мерките срещу свръхдефицита, да се увеличи контролът и прозрачността при разходването на бюджета и др.

Димитров припомни, че дори при старите нива на разходи през 2007 година от 22 млрд. лева България е сочена като страна с неефективна разходна система, а какво да кажем сега - при 27 млрд. лева по този показател.

“Искаме правителството да успее, но това няма да стане по този начин и дефицита ще върви все нагоре”, изтъкна Мартин Димитров. Затова сега е моментът, според него, каквото може в разходите да бъде намалено.

“Вижте какво стана с Гърция и Румъния - северната ни съседка само преди месеци се гордееше със стабилността си, но нещата се развиват бързо и ние не искаме това да се случи и с България”, предупреди той.

“Като ми говорите тези верни неща кой ли ви слуша?”, обърна се към него от трибуната Лютви Местан от ДПС. Той оцени изказването на Димитров като политическо, което обикновено се прави при първото четене на бюджета. Все пак, Местан философски отбеляза, че разбира деликатността на ситуацията за Синята коалиция като част от управляващото мнозинство и като неин коректив. В същото упрекна синия лидер и Драгомир Стойнев от ПГ на Коалиция за България.

“Г-н Димитров, вие на първо четене подкрепяхте управляващите, сега изпийте чашата докрай и подкрепете правителството в това, което ви предлага”, обърна се Стойчев към съпредседателят на Синята коалиция.

“Трябваше да има актуализация, затова я подкрепихме на първо четене”, отговори им Мартин Димитров. Следващите му аргументи се конструираха от факти при управлението на Тройната коалиция - “оставен е капан, който бившите управляващи са заложили на новата власт. Ако не намалим разходите и не заложим на свиване на дефицита рискуваме да ни глобят от ЕК, да застрашим усвояването на европейските фондове и да уплашим инвеститорите”, категоричен бе той.

Алиосман Имамов, който в последните месеци особено се активизира в полето на макроикономиката, призова дискусията да се върне към конкретните текстове и цифри в проекта за актуализацията на бюджета.

Дебатът продължава в пленарна зала без да бъде предаван от БНТ и БНР, тъй като мнозинството не пожела в началото на заседанието това да се случи по предложение на опозицията.