Изграждането на магистрала Черно море може да започне най-рано през 2013 г. Това обяви край Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Правят се опити аутобанът между Варна и Бургас, който попада като ЛОТ 6 на магистрала Хемус, да бъде включен в европейския бюджет за следващия програмен период 2013-2020 г. Освен това през следващите 2 години ще се изработва цялостният проект, ще текат отчуждителни процедури, посочи министър Плевнелиев.

Магистрала Хемус вероятно ще бъде завършена през 2017 г. Много трудно ще бъде на правителството изграждането с помощта на публично-частно партньорство. Затова със сигурност ще се търси приватизиране. Преговаря се и с Брюксел за еврофинансиране, обясни министърът. По думите му след столицата, Варна ще бъде единственият български град с две магистрали.

7 млн. лева са необходими за ремонта на магистрала Хемус. Засега обаче министерството разполага само с 4.5 млн. за кърпенето на магистралата, което започва от днес. Аз знам, че това са лунни кратери и че ги има в цялата държава, както никога досега, заяви Плевнелиев. Според министъра дупките са толкова жестоки и затова, че през есента не е кърпено заради липсата на пари. Ремонтите тази година ще протичат при кризисни цени, качествена работа и тотални проверки от страна на министерството. Целта е с малки ресурс да се свърши максимум работа, посочи министърът.

За текущ ремонт и поддръжка на републиканските пътища тази година министерството разполага с около 75 млн. лева, което е в пъти по-малко от средствата през 2008 г., когато на разположение е имало 421 млн. лева.

Цифрите в Министерството на регионалното развитие и благоустроството показват, че вече сключените договори, по които са натрупани задължения - частично и изцяло финансово необезпечени, са за 280 млн. лв. В момента обаче министерството разполага само с 10 млн. лв., които тепърва ще бъдат намалени с още 10%. Това означава, че през следващите 28 години трябва да се работи за Асен Гагаузов и "светлата" партия БСП. Така министър Плевнелиев коментира свършеното от предшественика му на поста и предходното правителство.

Според Плевнелиев тепърва в ръководеното от него министерство ще има втора вълна на спиране или „замразяване" на проекти.

Край аксаковското село Изворско министърът на регионалното развитие направи първа копка за нов завод за строителни материали на френската компания Сен Гобен Вебер. По време на церемонията Плевнелиев се натъкна на ковчеже, в което инвеститорите бяха поставили послание.