Македонският министър на финансите Зоран Ставрески и транспортният министър Миле Янакиески подписаха споразумение за покупката на 4 дизелови и два електрически влака от китайската компания CSR Corporation Ltd., съобщава BalkanInsight.

Всеки от влаковете ще може да превозва до 200 души. По този начин ще се обхванат около 60% от съществуващия пътнически поток.

Парите за покупката са от заем на стойност 50 милиона евро, отпуснат от Европейската банка за възстановяване и развитие. Кредитът е предназначен само за модернизация на старите железници на Македония. Останалите пари ще бъдат вложени в покупката на 150 товарни вагона и в модернизацията на наличните пътнически влакове.

Китайската корпорация CSR е един от най-големите в света производители на локомотиви и вагони в света. През миналата година компанията отчете приходи в размер на около 12 милиарда евро.

Това е втората голяма доставка на транспортни средства от Китай. През 2010 г. китайската група Zhenghou Yutong бе избрана да достави на Скопие 202 двуетажни автобуса за системата на обществения транспорт, които в момента пътуват в Скопие, имитирайки известните лондонски Routemaster. /БГНЕС/