В петък - 28 юни, премиерът Пламен Орешарски да декларира пред парламента, че ще подаде оставка не по-късно от 15 юли, поискаха в декларация, разпространена до медиите от ДСБ, "Движение България на гражданите", Народна партия "Свобода и достойнство", партия на Зелените и "Синьо единство".

В документа, озаглавен "Четири стъпки за излизане от политическата криза", петте формации заявяват, че поемат ангажимента съвместно с гражданското общество да изработят платформа на единен реформаторски блок за демафиотизация и модерно управление на България. Те предлагат парламентарните политически сили незабавно да заявят, че се отказват от мандат за формиране на нов кабинет в рамките на 42-то Народно събрание, президентът да насрочи предсрочни парламентарни избори не по-
късно от края на септември т.г.

Докато се разпусне, НС да приеме промени в Изборния кодекс, предвиждат "Четирите стъпки за излизане от политическата криза". Правителството е неспособно да формулира общественоприемлив план за излизане от политическата криза, никой от 240-те народни представители не знае и не може да даде адекватен отговор на хората. Нито една от 4-те парламентарни партии не може да посочи решение, мотивират предложенията си ДСБ, "Движение България на гражданите", Народна партия "Свобода и достойнство", партия на Зелените и "Синьо единство".