Правителството започва масови смени в митниците. Премиерът спешно придвижва законопроекта за сливане на агенцията с НАП.

На фона на редовни отчети за успехи в борбата с контрабандата и повишени приходи в хазната премиерът Бойко Борисов засипа с унищожителни критики митниците и даде знак, че правителството тръгва към ударно сливане на агенцията с НАП. На вчерашното заседание на кабинета Борисов е обявил, че митниците имат срок до идната сряда да го убедят в наличието на надеждна система за контрол по границите.

"Най-вероятно тогава ще предложа да обединим двете служби - НАП и митниците, а на вътрешния министър съм възложил кадрови и персонални промени навсякъде по границите", е заявил пред министрите премиерът. Това става ясно от стенограмата от вчерашното заседание на кабинета, пише "Сега".

Критиките на Борисов са изненадващи, защото в първите три месеца на тази година в хазната са влезли с 820 млн. лв. повече приходи в сравнение със същия период на 2014 г. "Това се дължи на активната и постоянна борба с контрабандата. Ако не бяхме застанали на пътя на тези пари, 820 милиона в днешния ден щяха да са си пак там, където са били миналата година. Тези пари иначе отиват в организираната престъпност, отиват в корупция, отиват в сивия сектор," каза премиерът Борисов на заседанието на кабинета на 25 март. Според премиера амбициозната задача за тази година е да се повишат приходите с 1.5 млрд. лева. Не е ясно какво се е променило само две седмици по-късно, за да смени премиерът рязко тона.

Идеята за сливане на НАП и митниците е в напреднала фаза като законопроект. За приемането му се заговори още миналата година, веднага след встъпването във власт на кабинета "Борисов". Тогава към медиите изтече идейна концепция, която предвиждаше механично и светкавично сливане на НАП и митниците от януари 2015 г. и последващи анализи как точно да се промени работата и интеграцията между двете структури. В крайна сметка законопроект не се появи, а в програмата на кабинета целта остана под условие. Към нея трябва да се пристъпи едва след изготвяне на съответните анализи за ефекта от промените. Законопроект за сливане на НАП и митниците готвеха и депутати от ДПС в мандата на кабинета "Орешарски".

Макар анализи все още да не са оповестени публично, премиерът Бойко Борисов е все по-убеден, че система за контрол на границите на практика няма.