Масови фалити на фирми за автомобилни превози заради кризата очакват от Националното сдружение на българските превозвачи, съобщи за Дарик заместник – председателят на организацията Красимир Лалов.

По думите му делът на сивия сектор в превозите се увеличава и държавата в лицето на Изпълнителна агенция Автомобилна администрация трябва да отнеме лицензите на нелегалните фирми.

Работната група, свикана от транспортния министър, за да провери има ли условия за обявяване криза на пазара на превозите, ще се произнесе на 24 април, а не на 17-ти, както обявиха от Автомобилна администрация, съобщи още Лалов.

Много фалити очакваме и отдавна казваме, че много от нашите фирми са скрит фалит, което какво значи: много от фирмите в момента не могат да си заплащат лизинговите вноски. Поради добрата воля и на лизингодатели, и на картодържачи все още нямаме ясно изразени фалити.

На въпрос дали обявяването на криза на пазара ще помогне на повечето превозвачи да си стъпят на краката, Лалов каза, че само то няма да помогне.

От ИА Автомобилна администрация съвсем спокойно могат да петърсят транспортните средства над 4,5 тона, да ги сравнят – има ли лицензи, няма ли лицензи, за собствена сметка наистина ли возят. При наличие от тяхна страна на добра воля при наличие на криза на пазара мисля, че нещата ще си дойдат на място, каза зам.-председателят на сдружението.

На въпрос какъв е делът на сивата икономика в превозите, Лалов отговори: В международния транспорт делът на сивата икономика, тоест лица, които пътуват с фалшиви лицензи или преотстъпени копия е около 20 процента. според нас в България тези, които извършват вътрешните превози, е някъде около 50 процента, а превозите на насипни товари – 80 процента.