Работни групи от Българския енергиен холдинг и турската компания Боташ започват анализ на възможностите за изграждане на междусистемна връзка между газопреносните системи на България и Турция, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката.

До 15 дни двете групи трябва да се срещнат, за да координират действията си за подготовка на проекта. За това се договориха в Истанбул министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров и министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Хилми Гюлер.

Работната група ще проучи възможностите за използване на LNG терминалите на турска територия, както и за доставка на газ от Азербайджан и Туркменистан през Турция. "Газовата криза от януари създаде нови шансове за енергийно сътрудничество", заяви по време на срещата министър Димитров, визирайки възможността газовата връзка между България и Турция, т.е. да може да се подава газ и към България.

За нас съседите са по-важни от роднините и затова ние ще направим всичко възможно да осъществим връзката между газовите ни систеими, за да не се повтаря никога повече ситуацията от януари, при която България претърпя толкова големи загуби, заяви турският министър Хилми Гюлер. Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров участва днес в провеждащия се в Истанбул международен форум: "В търсене на общо решение за енергийната сигурност". БГНЕС