Разходите за поддръжката на старите съветски изтребители МиГ-29 до края на жизнения им цикъл през 2029 г. са колкото за закупуването на нови западни многоцелеви бойни самолети.

Тези разчети оповести командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев. Той обясни, че пред армията стоят "значителни проблеми", свързани с използването на остарялата съветска техника, съобщава Агенция "Фокус".

Според Радев проблемът с МиГ-29 е в няколко направления. Първият е, че не отговаря на всички изисквания за съвместимост с нашите съюзници и за водене на съвременни въздушни операции.

Вторият проблем е поддръжката и осигуряването на МиГ-29. Гарантираният ресурс е само на конструкцията на самолета. Но той има двигатели, има кутия на самолетните агрегати, има множество сложни системи и агрегати, които подлежат на периодичен ремонт, а от определен нальот нататък трябва да се закупуват нови, обясни Радев.

Така, колкото по-бързо закупим нови самолети, толкова по-добре. Генерал Радев е категоричен, че няма възможност България да остане без изтребители.

Това, според него, би означавало отказ от национален суверенитет и загуба на национално достойнство.