Бившият финансов министър от НДСВ Милен Велчев ще оглави ръководството на софийския офис на ВТБ Капитал, който купи през миналата година Булгартабак Холдинг АД. Брат му, Георги Велчев също ще бъде в борда на директорите, съобщава агенция БГНЕС, която е потвърдила информацията при главният изпълнителен директор на ВТБ Капитал Атанас Бостанджиев.

"Като финансов инвеститор целта ни е да подобрим финансовото положение и пазарното състояние на фирмата и в бъдещето под една или друга форма да предложим тази фирма на стратегически инвеститор. Целта ни е да заздравим фирмата, да заздравим състоянието на компанията, казва Бостанджиев за БГНЕС.

В момента ВТБ Капитал нямала конкретни планове за закупуване на специални активи. Идеята е да се започне като финансова институция, която да развива своята дейност в България стъпка по стъпка.

Попитан дали ВТБ Капитал проявява интерес към БТК коментира, че въпреки множеството спекулации около сделката, а държат под око.

ВТБ Капитал ще се концентрира в сектори, в които има експертиза и опит. Това са енергетика, транспорт, хранително-вкусова промишленост, земеделие.

ВТБ Капитал, инвестиционният бизнес на ВТБ Груп, е един от трите стратегически клонове на VTB Group наред с корпоративния бизнес и търговията на дребно. От основаването си през 2008 г.,ВТБ Капитал е участвала в повече от 235 ECM и DCM сделки, решаващи за привличането на над 96.3 милиарда щатски долара инвестиции в Русия и Общността на независимите държави (ОНД). Компанията оперира в Москва, Лондон, Сингапур, Дубай, Хонконг,София, Ню Йорк, Париж и Виена. Главният й офис се намира в Москва. /БГНЕС