Чистият размер на минималната работна заплата не трябва е по-нисък от прага на бедността, както е в момента, заяви днес в община Минерални бани социалният министър Тотю Младенов. В момента този праг е 211 лв., а доходът от минимална заплата без удръжките е малко по-нисък от него.

Министърът не пожела да коментира искането на синдикатите за увеличение на минималното трудово възнаграждение с 50 лв. Той каза, че това ще стане, след като се разгледат становищата и механизмите за подобно увеличение, предложени от синдикатите. Тотю Младенов обаче уточни, че ако въпросното увеличение стане факт, то ще бъде обвързано с допълнителни социални плащания.

Междувременно от КНСБ заявиха, че ако увеличението с 50 лева стане факт от 1 юли, то ще донесе на държавата допълнителни 10 милиона лева до края на годината и затова може да се разглежда като антикризисна мярка.

Допълнителните средства ще постъпят в бюджета от по-големите осигуровки и данъци от заетите в частния сектор, тъй като 125 от общо 162-те хиляди души на минимална заплата са в частния сектор, каза вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров.