Удължаването на пенсионната възраст е правилна стъпка за ограничаване на бюджетния дефицит", коментира за Дарик бащата на "шоковата терапия" в Полша Лешек Балцерович. Той беше на двудневно посещение в Бургас, където изнесе лекция в Бургаския свободен университет и получи титлата "Доктор хонорис кауза" на университет "Професор Асен Златаров".

"Ако бюджетният дефицит нараства, това трябва да бъде спряно с ограничаване на разходите, а не с вдигане на данъците", каза още професор Балцерович. Според него, отличната ситуация за това е плоският данък и е добре, че в тези условия на криза, в България има точно такъв вид облагане.

Той смята, че вдигането на пенсионната възраст, особено в страните със застаряващо население е важна и необходима реформа, защото така се увеличават работните часове, тоест се помага на държавата да излезе от затруднено положение.

Бащата на "шоковата терапия" отговори на въпрос на Дарик, че преди да дойде у нас, се е запознал с отчет на Международния валутен фонд, според който, въпреки лошите показатели, България е в относителна стабилност, защото има малко публични задължения. Той даде пример с Гърция, която има 130 % задлъжнялост, докато тази на България е по-малко от 10%.

Професор Балцерович смята, че световната финансова иикономическа криза свършва, но с много бавни темпове и е уверен, че след нейния край, скоро подобна рецесия няма да се случи.