17.30 ч. българско време

Цената на петрола остана стабилна в европейската сесия, като през деня тя се колебаеше около $ 80 за барел. В ранната сесия цената бе нагоре заради ръста на капиталовите пазари на Стария континент, а преди това и в Азия.

Цените от началото на седмичата обаче отчетоха понижение от близо $ 84 заради очакваното затопляне на времето в САЩ, както и след отчетения ръст на запасите от петрол в Америка. Първо това направи Американският петролен институт, а вчера енергийното министерство на САЩ.

След влкючавено на американските пазари на електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол се котира за $ 79.65 за барел, а в Лондон нефтът сорт брент остава стабилен при $ 78.10 за барел.

Днес Европейската централна банка на свое заседание остави без промяна лихвите в еврозоната, решение, което бе очаквано от всички анализатори.

Икономистите очакваха с интерес пресконференцията на председателя на ЕЦБ Жан-Клод Трише, и най-вече коментарите му за бюджетните проблеми на Гърция.

Възстановяването в еврозоната се очертава умерено, а неяснотите остават големи, заяви Трише. Президентът на ЕЦБ нарече абсурдна теза, изказванията за излизане от еврозоната на Гърция. Въпреки това Трише бе категоричен, че Гърция няма да получи специално отношение, като така засили и натиска върху гръцкото правителство за решаване на проблемите с бюджетния дефицит.

Преди това Евростат отчете, че през ноември индустриалното производство в еврозоната е нараснало с 1% на годишна база. В целия Европейски съюз има ръст от 0.9%, сочат данните на Европейската статистическа служба. Въпреки това новината не можа да окаже съществена подкрепа на единната валута.

Данните от пазара на труда в САЩ в края на миналата седмица както и спадът на продажбите на дребно в САЩ също не оказаха съществено влияние на съотношението на долара към еврото.

Все пак щатската валута се търгува в долната граница от дневния рейндж под 1.45 при $ 1.4470 за € 1.

 

10.30 ч. българско време

След влизането на европейските борси цената на петрола премина $ 80 за барел при покачващи се капиталови пазари. Поскъпването, което идва след три дни на понижения е заради очакваните данни за компаниите в Америка, които вече започват да публикуват отчетите си за последното тримесечие на 2009 г. Очаква се те да бъдат в положителна посока, което би довело до продължаващ ръст на щатската икономика, а от там и до повишена консумация на енергоресурси.

Снощи Министерството на енергетиката на САЩ потвърди първоначалните данни на Американския петролен институт за ръст на запасите от суров петрол, като при това бе отчетен двоен ръст спрямо първоначалните прогнози за повишение с 1.5 млн. барела. Данните сочат скок на запасите в края на миналата седмица с цели 3.7 млн. барела до 331 млн. барела. Повишават се и запасите от бензини, които се намират на най-високото си равнище от март 2008 г.

Днес лекият американски петрол се котира за $ 80.01 за барел, а в Лондон нефтът сорт брент се търгува за $ 78.11 за барел.

В Австралия отчетоха ръст на броя на заетите през декември спрямо ноември с 35 200 души при прогнози за повишение от 10 000 души, а нивото на безработицата се понижава до 5.5%. Новината също допринесе за поскъпването на суровината, но основно повлия на капиталовите и на валутните пазари, където очаквано австралийският долар поскъпна към останалите 16 основни валути. Новината според експерти може да доведе до поредно повишение на лихвите на държавата-континент.

Основната валутни двойка EUR/USD обаче остана относително стабилна, като преди обед се котира при $ 1.4520 за € 1.


8.30 ч. българско време

На стоковите пазари цената на петрола се задържа под $ 80. Основната причина за спада на цената стана докладът, изнесен от Министерството на енергетиката на САЩ, според който запасите на петрол през миналата седмица са два пъти по-големи от предварително отчетените 1.5 млн. барела. Увеличението е стигнало 3.7 млн. барела.

Лекият американски петрол се котира за $ 79.93 за барел, а нефтът сорт брент е на ниво от $ 77.98 за барел.

На валутните пазари еврото продължава да се повишава спрямо долара и към момента двойката се котира за $ 1.4534 за € 1.