Агенция Moody's Investors Service понижи перспективите пред рейтинга на три първокласни държави в Европа - Германия, Холандия и Люксембург.

 

Най-голямата и силна икономика, германската, която притежава първокласен рейтинг от ААА, изгуби "стабилната" си перспектива и от тази нощ тя е "негативна". Това е първа стъпка към понижаване на кредитния рейтинг, а причината за това действие е несигурността за Германия във връзка с разрастването на европейската дългова криза.

 

Агенция Муудис понижи със същата стъпка и перспективите и пред останалите две първокласни държави - Холандия и Люксембург. Основанията са отново дълговата криза и опасността Гърция да напусне еврозоната. Ако това се случи, негативният ефект ще се пренесе върху Испания и Италия, посочват анализаторите на Moody's. Дори и това събитие бъде избегнато, ще се наложи по-голяма колективна подкрепа за страни като Италия и Испания. Бремето на тежестта ще падне най-вече върху държавите с най-добър рейтинг в еврогрупата, ако тя остане в същия си състав.

 

С решението си от снощи Moody's потвърди и първокласният рейтинг от ААА на Финландия.