Прогнозите на Международния валутен фонд /МВФ/ за глобалната икономика със сигурност ще бъдат преразгледани скоро, особено след знаците за по-бързото от очакваното възстановяване. Това е написал в блога на фонда заместник-директорът му Джон Липски.

Въпреки оптимизма, с който започна новата 2010 г. след добрите данни за производството от Азия до САЩ, Липски предупреждава, че високата безработица си остава основен риск за световната икономика.

Падането на заетостта доведе до сериозно свиване на бюджетите на домакинствата. Това на свой ред подкопа потреблението и, съответно – производството.

Въпреки очевидното подобрение на ситуацията, Джон Липски предупреждава, че държавите трябва да се придържат строго към плановете си за борба с кризата и през тази година. Те трябва да включват още мерки за ограничаване на държавните разходи и свиване на бюджетните дефицити.

Липски очертава и петте основни предизвикателства: провеждането на адекватна политика за възстановяване от кризата; защита доходите на най-бедната част от населението и възстановяване растежа в най-слабите икономики; реформиране на финансовия сектор, реконструкция на международните финансови институции; извличането на основни поуки от кризата и постигане на политически консенсус.

Целият пост на Джон Липски можете да прочетете тук.

Последната си прогноза за икономическия растеж МВФ обяви на 1 октомври 2009 г. Според нея, през 2010 г. световната икономика ще отчете ръст от 3.1%.