През 2013 година да се забранят всички форми на пряка и непряка реклама на тютюневите изделия. Това предвижда проектът на Национална програма за ограничаване на тютюнопушенето в България за 2011-2015 г. на Министерството на здравеопзаването. За да станат програмата, както и планът за прилагането й факт, трябва да бъдат одобрени и от Министерския съвет, обясняват от здравното ведомство.

Сред набелязаните мерки са забраната за излагане на цигари или други подобни изделия, както и техни изображения в магазините и лавките. В плана се предвижда тютюневите изделия да започнат да се продават само в специализирани магазини.

Според здравното министерство от 2013 г. трябва да се ограничи пушенето в българските филми и предавания, които се правят. Производителите на цигари пък ще трябва да отчитат какви средства дават за реклама пред обществото, освен това няма да могат да спонсорират социални дейности.

Предвижда се и задържането на високи цени на цигарите у нас, както и редица дейности за популяризиране на вредата от тях за здравето на хората. Сред мерките за ограничаване на вредния навик е и въвеждането на забрана за слагането на допълнителни съставки за подобряване на аромата и вкуса на цигарите.

През 2012 г. ще се изготви и законодателството за въвеждане на пълната забрана за пушене на закрити обществени места. Целта е така да се намали и пасивното пушене. През следващата година ще се забрани производството на играчки, предмети, закуски и лакомства във формата на цигари или други тютюневи изделия.