Една трета от българите не са свързани към канализационна система за мръсните води. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков, според когото 32% от населението е без канализация.

"Ангажиментът да се присъединят към системата и да изградят довеждащите тръби до шахтата е на самите собственици на жилищните сгради. Държавата или общината като инвеститор прокарва канализацията от пречиствателното съоръжение до шахтата", обясни Нанков. 

В резултат доста от пречиствателните станции за отпадни води, които се строят и пускат в експлоатация в момента, остават с неизползван капацитет. Например при разчет съоръжението да обслужва селище с 40 хил. души, реално то е нерентабилно, защото се пречиствали водите на едва 10 хил. жители. Това води и до сериозен проблем с високите експлоатационни разходи, а оттам и до финансови проблеми за ВиК операторите. В някои случаи ситуацията налага да се вдигне цената на питейната вода, за да се покрият разходите на местното дружество. Това пък е в противоречие с наложения праг на поносимост при цената на водата.

"Търсим начин да стимулираме собствениците, които доброволно трябва да финансират своята част", каза Николай Нанков в отговор на въпрос на "Сега" дали се обмислят мерки за решаване на проблема.

На повече от 11 млрд. лева се изчисляват необходимите инвестиции във ВиК сектора у нас до 2023 г. Основният финансов ресурс, на който се разчита, е от европейските фондове - програма "Околна среда". До 2020 г. средствата по нея са около 3 млрд. лева, от тях 70%, или около 2.3 млрд. лв., са за ВиК сектора. Нанков съобщи, че в бюджетните разчети за ВиК имало още 1.5 млрд. лв.

За да получи България европейските пари обаче, е поставено условие за цялостна реформа на водния сектор. Става дума за управлението на ВиК системите, при което сегашните отделните по-малки ВиК дружества трябва да се обединят в асоциации - по една за всяка област. 

"До юли догодина ще бъдат подписани всички договори между ВиК асоциациите и ВиК операторите във всяка от 29-те обособени територии в страната", съобщи още зам.-министър Нанков. Териториите са 29, защото съответстват на 28-те области заедно със София, където има концесионер и тя е отделена в самостоятелна територия.