Със закона за енергетиката, приет на 24 юли, доходите ни се ограничават с 80%. Това твърди Петър Лазаров, собственик на една от около 400-те малки фотоволтаични централи, заплашени от фалит.

Техните представители се събраха днес в Пловдив, за да обсъдят ситуацията. Става дума предимно за фотоволтаични централи, изградени по европейски програми.

В определен период, обяснява казуса Миглена Русинова, председател на Асоциацията на фотоволтаичните централи, фонд „Земеделие” е отпускал финансиране, без да има съгласуваност с решенията на ДКЕВР.

Изисквало се е по закон да има издавани решения, в които да се определя различна от стандартните тарифи за производителите на зелена енергия, ползвали евросубсидии. Това обаче не се е случвало. Така те са били присъединявани на цената, която е действала за стандартното изкупуване на енергия от възобновяеми източници. По този начин на практика са получавали двойно финансиране.

Въпросът е кой е виновен? Процесът започва по време на правителството на Тройната коалиция. От името на всички потърпевши Лазаров обобщава, че след промяната в закона и намалението на приходите, те няма да могат да покрият дори текущите си разходи.

Малките фотоволтаични централи са с висока себестойност, без европейското финансиране и преференциалната цена те няма как да работят.

С новите мерки проблем има и пред всички останали с намаляване на часовете, до които произвежданата зелена енергия се изкупува на преференциална цена.

Русинова посочва, че фотоволтаичните централи ще стигнат този обем часове в края на септември, по същото време ще ги достигнат и водните централи, а вятърните - още в средата на същия месец. След това законът предвижда енергията да се продава на свободен пазар, но България е единствената страна, член на ЕС, в която той отсъства. По-нататък законът постановява тя да се изкупува на цена, по-малка от една стотинка.

От ВЕИ сектора заплашват да сезират Европейската комисия и Европейския съд в Страсбург, тъй като държавата е променила със задна дата условия в договорите им. /БГНЕС/