Водещата германска банка Deutsche Bank AG (DBK), която постоянно е сред трите най-големи на глобалните кредитни пазари, е раздала милиарди долари заеми на финансови компании в световен мащаб от 2008 г. насам и ги е осчетоводила по такъв начин, че да прикрие риска.

 

Тя е давала заеми на банки от Бразилия до Италия едновременно, които са били записвани в извънбалансови сметки, независимо дали са изплатени или не, съобщава Bloomberg News.

 

Стойността на сделките е 3.3 млрд. долара, като парите са опуснати на Banca Monte Dei Paschi di Siena SpA и Banco do Brasil SA, показват документите разкрити от Bloomberg. Нещо повече, подобен заем е трябвало да бъде отпуснат и на Dexia SA седмици преди белгийската банка да бъде спасена от правителствата на Франция, Белгия и Люксембург.

 

Тези заеми са сред 395.5 милиарда евро активи, които Deutsche Bank е изключила от баланса си чрез прихващане с равностойни задължения. Сумата представлява 19 на сто от общите активи на германската банка.

 

Катрин Ханес, говорител на Deutsche Bank, коментира че банката следва счетоводните правила "щателно, консервативно и като взема предвид тяхното предназначение и дух" и добавя, че сумата на всички извънбалансови кредити е "без значение" за баланса и капиталовите съотношения на финансовата институция.


Документите и другата публикувана информация, не показват как политиката на заемодателя е била одобрена и дали въобще регулаторните органи са знаели за нея.