Едва две-три млекопреработвателни фирми произвеждат кисело мляко по българския държавен стандарт, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Според него фирмите се въздържат от производство на кисело мляко по стандарта както поради икономически, така и поради маркетингови причини.

Найденов откри паметник на откривателя на бактерията в киселото мляко Стамен Григоров в рамките на изложението „Светът на млякото” в столицата.

Според Найденов все повече фирми трябва да започнат да произвеждат кисело мляко по стандарта, в противен случай вместо на откривателя на бактерията "Лактобацилус булгарикум" Стамен Григоров – трябва да се направи паментик на самото кисело мляко.

"Паметник се прави на нещо загинало. Ние до там го докарахме, че може би трябваше паметник на киселото мляко да направим. Този уникален вкус на киселото мляко, това, което помня аз от своето детство преди 1989 година, спомням си киселото мляко в стъклените бурканчета, с алуминиевото фолио, което за няколко дни бомбираше. Сега, ако някой от вас забрави кисело мляко в хладилника, може да се върне от отпуска, може и на следващата година да го намери в същото състояние.

Според държавния стандарт в момента киселото мляко трябва да има трайност 20 дни. Причината за удължения срок на годност е в наложените по-строги изисквания към продукта.