Правим абсолютно нов закон за горите. Наш ангажимент беше да спрем незабавно заменките и още в първите дни на новия парламент гласувахме мораториум. Поехме ангажимент да направим нов закон, тъй като досега действащият закон е променян 42 пъти и всички промени са обслужвали корпоративни интереси. Това каза пред Нова телевизия министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов и припомни, че заради тези заменки сега има наказателна процедура срещу страната.

Според новия проектозакон единствено и само се разрешават заменки за инфраструктурни държавни и общински проекти от обществено значение. В най-апетитните кътчета горите ще останат гори, каза министърът. Той допълни, че за първи път от 20 години ще има реална реформа за българските гори. Искаме дървесината да бъде на достъпни цени и ще направим една акция, която ще проведем скоро - ние ще проверим как, по какъв начин и на какви цени се продава дървесината в момента, заяви Найденов.

Виното ще се прави от грозде, категоричен бе министърът и коментира, че ако човек си купува сирене, то трябва да е от мляко, ако си купува вино – да е от грозде.

Найденов припомни, че миналата година имаше дебат по отношение на акцизите относно ракията. „Настоявах да не се вдига акцизът на високоспиртните напитки и не беше вдигнат, защото българинът от векове е свързан с ракията и се надявам да успеем да убедим ЕК, че това е изцяло български продукт. Ако успеем, можем да се възползваме от правилото 50% да бъде по-нисък акцизът за традиционни продукти. Ракията в България трябва да се прави от винен дестилат, а не от житен”, обясни той.

За 20 години стигнахме дотам - първо, че нямаме продукти – виното не се прави от грозде, сиренето не се прави от мляко, и трябва да слагаме контролни органи в момента, за да затвърдим стандарта, каза министърът.