Следващият парламент ще бъде доста пъстър и е много вероятно в него да попаднат не три-четири, а пет и повече формации, прогнозират от НЦИОМ на базата на данни от национално представително проучване, направено между 30 ноември и 6 декември сред 1000 души.

Според социолозите темата за партнирането между политическите субекти, които имат шанс да намерят място в следващото Народно събрание, определено ще бъде централна в предстоящите политически дебати. Редица малки политически формации, включително и нови партии, ще се развиват именно в зависимост от шансовете си да бъдат забелязани като евентуален партньор на големите партии, които трудно биха успели да управляват страната, без да прибягнат до коалиционна формула, отбелязват експертите и предупреждават, че тези процеси крият и потенциален риск малките политически субекти да разпилеят вота на избирателите.

Разликата между електоралната тежест на ГЕРБ и БСП в началото на декември се запазва без промени в сравнение с ноември и е 6 процента.

ГЕРБ може да разчита на политическите симпатии на 24,5 на сто от българите, а БСП - на 18,5 на сто. От НЦИОМ обаче смятат, че е рисковано в началото на зимния сезон да се твърди, че има някаква сериозна стабилизация в политическите симпатии към основните политически формации у нас.

ДПС е трета политическа формация с електорални симпатии от 6,3 на сто, а "България на гражданите" е с много близък резултат - 5,8 процента. Според социолозите лидерът на "България на гражданите" Меглена Кунева губи позиции главно сред леви симпатизанти, но все още лявата подкрепа за Кунева е по-висок дял от дясната. Може да се очаква, че лидерът на "България на гражданите" по необходимост ще ориентира все повече посланията си към разочаровани и политически апатични избиратели, допускат от НЦИОМ, цитирани от БТА.

"Синята коалиция" има подкрепата на 3,1 на сто. НЦИОМ регистрира нисък дял на одобрение за лидера на СДС Емил Кабаиванов - 2,3 на сто, а неодобрението към него расте, в резултат на събитията от изминалия месец, от 17 на сто на 35 процента.

"Атака" получава подкрепа от 2,8 процента.