Туитър драма се разигра във Великобритания, след като компанията за звукозаписи HMV съкрати наведнъж 190 души. Екзалтиран от масовото уволнение на хора, служител на компанията влезе в Twitter профила на дружеството и разпространи серия от съобщения, които увредиха публичния й имидж.

 

"Ние пишем от офиса на отдел "Човешки ресурси", където всички сме уволнени. Вълнуващо!" гласи първият пост в социалната мрежа от официалния Twitter ъкаунт на веригата магазини.

 

От следващите става ясно, че 60 души са били уволнени наведнъж. "Масова екзекуция на лоялни служители, които обожават работата си и са верни на бранда", продължават разкритията. "При други обстоятелства никога не би ни пукало толкова", гласи следващо съобщение.

 

Минути след като става ясно, че Twitter профила се ползва от екзалтирани служители, при това не по предназначение, маркетинговият директор успява да реагира и да преустанови този вид комуникация с широката общественост. Бързата намеса обаче не успява да спести изтичането на информация, че компанията се е възползвала от труда на стажанти, на които не е било плащано за труда, което технически незаконно.

 

HMV има над 66 хил. последователи в Twitter, които вчера са станали свидетели на тези откровения през профила на компанията в социалната мрежа. Коментирайки случилото се, почитателите на компанията посочват, че занапред работодателите трябва да имат предвид този случай и да внимават да не уволняват хора, които имат паролите за достъп до корпоративните профили в социалните мрежи.

 

След Twitter скандала от мениджмънта на компанията потвърдиха за уволненията. Ник Едуардс от ръководството на HMV обясни пред медиите, че необходимостта от съкращения е предизвикана от лошите финансови резултати, които дружеството отчита заради кризата и конкуренцията на интернет и другите технологии.

 

След вълната от съкращения, в компанията остават да работят 4 хил .души, които обслужват клиенти в 223 магазина във Великобритания.