17.15 ч. българско време

Петролът е скъп и стабилен на стоковите борси, като в европейската сесия суровината остана над $ 82 за барел. Снощи в САЩ фючърсите скочиха до най-високата си стойност от 15 месеца насам от $ 83.18.

Тази вечер на електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол се търгува за $ 82.64 за барел, а в Лондон нефтът сорт брент за $ 80.93 за барел.

Поскъпването на долара на валутните пазари практически не оказа натиск върху котировките на суровия нефт, но се отрази по-осезаемо върху цената на златото. Тройунцията се понижава с над $ 7 до $ 1 130.

 

10.20 ч. българско време

На стоковите борси цената на петрола остава близо до 15-месечния връх от $ 83.18 за барел, отчетен снощи в Ню Йорк. Поскъпването на черното злато идва в поредна 10-та сесия, а временното спиране в азиатската сесия дойде след като в САЩ отчетоха неочакван ръст на запасите от суров петрол. Според официалните данни на енергийното министерство на САЩ, в края на миналата седмица запасите в Америка са се повишили с 1.3 млн. барела, първо увеличение от 5 седмици, при очакван 6-ти пореден спад.

Участници в търговията започнаха да затварят позиции след 15-процентното поскъпване на петрола от 21-ви декември, като анализатори коментират, че е нормално при подобен ръст да има и съответната корекция и очакват падане на цените под $ 80.

Една от причините за последното увеличение е студеното време в Северното полукълбо, след като тежки студове връхлетяха Европа, САЩ и Китай, които са и основните потребители на енергийни ресурси.

След влизането на европейските борси на електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол се котира при $ 82.88 за барел, а в Лондон нефтът сорт брент се търгува за $ 81.50 за барел.


8.45 ч. българско време

Търговията с петрол в САЩ финишира при 15-месечен връх в цената на  суровината. Това е десета поред сесия на възходящ тренд на пазара.

Според официалните правителствени данни запасите на нефт в САЩ са се увеличили през изминалата седмица, което е резултат на нарасналия внос. Междувременно влияние върху ръста на цената оказва и слабият долар.

Фючърсите за лек американски петрол с доставка през февруари поскъпнаха с $ 1.41 или 1.7% до $ 83.18 за барел в сесията на New York Mercantile Exchange. Сделки минаха и на цена от $ 80.85 за барел, което бе най-ниското равнище на търговия отвъд океана.

В азиатската сесия суровината търпи лека корекция в цената, като спадът при контрактите за лек американски петрол е с 57 цента до $ 82.61 за барел, а при сорта брент понижението е с 93 цента до $ 81.04 за барел.