НЕК ще приключи годината с чиста загуба от 600 млн. лв. Това съобщи на първата си пресконференция новият изпълнителен директор на компания Петър Илиев. Към края на октомври загубата на електрическата компания е 850 млн. лв. 

Подобряването на финансовия резултат към края на годината ще дойде от по-силните зимни месеци, които подобряват състоянието на компанията, обясни Илиев. Той обаче определи финансовото здраве на НЕК като повече от отчайващо.

Задълженията на електрическата компания само към производителите са набъбнали до 1,2 млрд. лв., а общите й борчове стигат 3,5 млрд. лв. НЕК успява да плати на електрическите централи 50-60% от получения от тях ток.

Според новия шеф на НЕК с цена от 125 лв. на мегаватчас на енергийния микс на практика компанията се източва, тъй като реално енергията, купувана от различните централи й излиза 190-200 лв. на мегаватчас. Това не може да продължава дълго, категоричен е Петър Илиев.

В момента се водят разговори с всички участници по веригата. 

По мнението на Илиев, за да не поскъпва тока за крайния потребител всеки от тях трябва да поеме по равен дял от тежестта. Ако до края на идната седмица производителите не се съгласят на отстъпки, така че НЕК да бъде облекчена финансово, държавната компания ще подаде искане в ДКЕВР за промяна на цената от 1 януари, стана ясно от думите на Илиев.

В момента НЕК изготвя пакет с мерки, включително законодателни предложения за стабилизиране на компанията. От думите на шефа на компанията стана ясно, че едно от предложенията ще е диференциране на цената на производителите на ток, съобразно това дали произвеждат, когато има най-много потребление, или пък обратно. 

Той даде за пример, че в Европа през нощта се прилагат нулеви тарифи. Илиев не е съгласен още с решението на ДКЕВР, според което за 24-те ВЕЦ-а, собственост на НЕК се прилага еднаква цена от 63 лв. за мегаватчас. Друго, за което ще настоява НЕК е вече през нея да не минава енергията за технологични разходи, която сега ЕРП-тата получават от АЕЦ “Козлодуй” на цена от 30 лв. за мегаватчас.

НЕК е като пощенска кутия за близо 4 млн. мегаватчаса

посочи Илиев и предложи ЕРП-тата да си я купуват директно от АЕЦ. Освен това настоя НЕК да изкупува само високоефективното производство от когенерациите. Новият шеф на НЕК очаква отстъпки и от ВЕИ централите.

Илиев не отрече вероятността за фалит на НЕК, ако нещата продължават така, но каза, че това няма да реши проблемът в енергетиката.