Нито една оферта не бе подадена в търга за продажба на 15% от "Техномаркет България", който синдиците на Корпоративна търговска банка организираха заради необслужван кредит на длъжник. Крайният срок за участие в него изтече в сряда, до когато трябваше да бъде внесен депозит за участие. Делът от търговската верига, която генерира над половин милиард лева приходи годишно, се предлагаше срещу 6.3 млн. лв.

Липсата на интерес може да има няколко обяснения. Първо - търгът беше обявен с изключително кратък срок - 12 дни в разгара на лятото. Освен това предлаганият дял е малък и външен за сегашните акционери инвеститор трудно би се заинтересовал, защото няма да има никакъв глас. Сегашните собственици също едва ли имат нужда от допълнителни пакети. Тъй като няма информация как е формирана цената, то е възможно тя да се е сторила висока на евентуалния участник и сега той да чака нова, по-ниска.

На въпрос на "Капитал Daily" за проявения интерес към продажбата от банката съобщиха, че при изтичане на крайния срок за подаване на оферти, който бе 17 ч. в сряда, 12 август, не е имало нито един участник, внесъл предложение за покупка и задатък.

Оттам уточниха, че предстои работна група да обсъди какво ще се прави с актива оттук нататък, но практиката е обикновено той да се предложи на втори търг при но-ниска цена.

Първият опит за продажба стартира от 6.3 млн. лв. за 170 900 акции с номинал 10 лв., равняващи се на 15% от капитала на "Техномаркет България".

Това означава, че цялото дружество се оценява на 42 млн. лв., което според финансови експерти е доста висока оценка. Търговската верига има 541 млн. лв. приходи за 2014 г., което го нарежда сред 30-те най-големи дружества в страната. Печалбата за миналата година е 625 хил. лв.