Съглашателство между пенсионните фондове срещу Алианц, каквито информации се появиха днес в пресата, няма. Дружествата не са настроени за реванш след случилото се вчера, а на проведените срещи и разговори с колегите, някои дори изразиха съжаление, че не са успели да се включат навреме и да купят на формиралите се ниски цени.

Това коментира Милен Маринов, председател на инвестиционния комитет на Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. Според него няма опасност от идентични акции на други компании в бранша и изтъкна, че след като Алианц го направиха и пазарът го понесе, значи в случилото се няма нищо опасно.

Корекцията на БФБ през последните два дни беше по-голяма, отколкото вчерашните нива, на които затвориха индексите. Това е показателен факт, наблегна още специалистът пред DarikFinance.bg. В отговор на въпрос дали има информация за изтегляне на чуждите инвеститори от взаимните фондове, той препоръча да се обърне внимание на това, че във вчерашния ден на борсова търговия чуждестранните инвеститори са купували интензивно. Ако смятаха да продават, едва ли щяха да бъдат толкова активни, допусна Маринов.

Според председателя на Асоциациацията Никола Абаджиев обединен фронт срещу Алианц, чиито пенсионни дружества прибраха близо 40 млн. лева от вложенията си във взаимните фондове, би бил нелогичен, защото компаниите няма какво да спечелят от това. Според него е интересен въпросът къде ще бъдат инвестирани изтеглените средства, тъй като законовото изискване е това да се случи до 5 работни дни след получаването им. Вариантите са да инвестират в други инструменти или извън страната, в рамките на разрешеното.

Подобен бе и коментарът на Владислав Панев, председател на Съвета на директорите на Статус капитал Ад.

Не съм чувал, че и други пенсионни фондове ще изтеглят дяловете си. Дори смятам точно обратното, че те ще наливат пари, макар и в по-малка степен, за да подкрепят пазара. Смятам, че Алианц постъпиха доста коректно към договорните фондове, в които имаха дялове, тъй като в разстояние на няколко дни те изтеглиха от всички, а не първо от едни, а след това от други, които да трябва да разпродават при вече паднал пазар. Ако Алианц са искали да продават всичките си дялове, това е най-правилният начин, тъй като ако го правеха на части, шяха да продават на все по-ниски цени, и в крайна сметка да ощетят инвестиралите в техните пенсионни фондове лица. След вчерашното решение на Алианц, най-големи трудности ще има при договорните фондове, които са инвестирали само на нашия пазар”.