До месец ще стане ясно, дали държавата и концесионерът „Юлен" АД ще се споразумеят относно площта на експлоатираните ски-писти в Банско или ще се стигне до съдебен спор, съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова. По думите й в момента експерти сравняват техническите параметри, заложени в договора за концесията, и реално експлоатираните площи. Това не е причина за затваряне на пистите в Банско, увери Караджова.

Преди няколко месеца проверка на екоминистерството установи разминаване между площта, заложена в концесионния договор на Юлен АД, и действително застроената със ски- съоръжения площ. Министър Нона Караджова обяви, че въпреки нарушението няма да се разваля концесията и няма да се премахват ски-съоръжения, тъй като това би струвало на държавата големи неустойки. Сега двете страни по договора трябва да се споразумеят за площта на използваните от концесионера писти. Министър Караджова отново посочи проблемните моменти в договора.

„Това е абсурден договор във всичките му клаузи, включително в санкционните и просто трябва да бъде съответно актуализиран под някаква форма. В момента, в който стигнем до някакъв консунсус - надявам се да не стигнем до съдебни спорове – ще пристъпим към предоговаряне на други условия, ако има чуваемост и от другата страна", каза екоминистърът.

Караджова допълни, че след наличие на споразумение ще се премине към предлагане на промени в закона за концесиите, свързани с конкретната концесия.