Овергаз няма да спре подаването на газ за Топлофикация Велико Търново на 13 януари, съобщи за Дарик Константин Петров от пресцентъра на газоразпределителното дружество.

Снощи от ТЕЦ-а са превели дължимите 110 000 лева по първата авансова вноска от 296 хил. лева и не се е наложило те да бъдат изтеглени от банковата гаранция. В случай, че плащането на втората  вноска от 296 хил. лв. до 20 януари не бъде направено, ще последва ново предупредително писмо със седемдневен срок за погасяване от деня на падежа.

Това означава, че ако се стигне до спиране на газта за Топлофикация, това ще стане не по-рано от 26 януари, категорични са от Овергаз.

12:44 часа

3 500 семейства, четири детски градини, четири училища, Старческия дом, Дома за деца, лишени от родителска грижа „Пеньо и Мария Велкови" и Националния военен университет „В. Левски" във В. Търново са на път да останат без парно и топла вода в разгара на зимата, предупреди заместник- управителят Топлофикация ВТ инж. Милчо Михайлов. Той алармира, че е получил предупредително писмо от Овергаз Север АД, че в сряда (13 януари) в 8.00 часа ще бъдат спрени доставките на газ.

Причината е, че доставчикът на газ не се чувства сигурен, че в бъдеще великотърновското топлофикационно дружество ще успява да си предплаща заявените количества гориво. Според договора между двете дружества Топлофикация ВТ трябва да предплаща заявените количества газ на две вноски от по 296 000 лева до седмо и двайсто число на месеца. Плащанията са гарантирани с банков депозит от 850 000 лева.

До днес Паровата централа е внесла по сметките на газодоставчика 186 хил. лева за януари. Другите 110 000 лв. Овергаз Север може да си изтегли от банковата гаранция. Проблемът е, че тя също е намаляла драстично и в нея няма необходимите средства за втората вноска. Инж. Михайлов апелира към Министерството на отбраната да погаси дълга от 380 000 лева на Националния военен университет, по който плащания не са извършвани от февруари миналата година. С парите ще бъде гарантирано следващото плащане на Овъргаз Север.

Не е честно държавата да не си плаща дълговете, а през държавната фирма Булгаргаз частната Овергаз да си иска парите, кръгът порочно се затваря, коментира шефът на Топлофикация ВТ. Ако не получи пари великотърновският ТЕЦ ще има възможност да поддържа абонатите си от резерва мазут най-много пет дни след 13 януари, тъй като няма пари да купи и това гориво.

Общите задължения, които има да събира Топлофикация ВТ надхвърлят 1 милион лева. Инж. Михайлов призна, че битовите абонати, които не си плащат сметките отиват на съд, но нямало как да се приложи същата процедура към военния университет, защото „никой не бил осъдил Държавата".

* актуализирана информация