Българите, които имат проблеми с удостоверяване на гръцки стаж за получаване на пенсия, да пишат писмо до Европейската комисия, за това съветват от Националния осигурителен институт. Причина за това е, че са изчерпани всички други механизми за напомняне на гръцките институции, които с години бавят издаването на документите и така стотици българи, работили в южната ни съседка, не могат получат дори минимални пенсии.

Българският осигурителен институт пренасочвал българите, които имат проблеми да докажат осигурителен стаж в Гърция, да пишат писма за разрешаване на проблема им до представителството на Европейската комисия в София, разказа пред Дарик Мария Касърова от НОИ. Вече имаме стотици случаи, в които хората очакват да получат преценка на право на пенсия. Някои хора са в очакване от 2008 година, посочи тя. В много от случаите българският стаж е недостатъчен и хората не могат да получат нито гръцка, нито българска пенсия. По думите на Касърова дори човекът да получава гръцка пенсия, ако родният НОИ не получи необходимия формуляр, в който гръцката компетентна институция го удостоверява, в България не може да се сумират годините, в които работещият се осигурява за пенсия. Така не може да се отпусне нито гръцка, нито българска пенсия, дори и в минималния им размер.

Новият ред за писане на писма до Европейската комисия е от това лято и все още не се знае дали има резултат от него. Според Касърова обаче, ако се натрупат достатъчно оплаквания срещу Гърция, Европейската комисия може да започне наказателна процедура срещу страната.