Какво е най-голямото притеснение, когато използваме кредитна или дебитна карта? Това е моментът на набиране на кода за верификация на транзакцията. Този момент тревожи много потребители, защото губи от тяхното време. А докато набират кода те никога не са сигурни, дали някой друг няма да го види и да злоупотреби, въпреки че такива случаи на практика почти няма.

Нова технология слага край на това притеснение и прави използването на дебитни или кредитни карти невъзможно за никой друг, освен за техния притежател.

MasterCard и Zwipe представиха първата в света биометрична безконтактна карта с вграден сензор за пръстови отпечатъци.

Това е отговор на сложното предизвикателство за осигуряване на бързо, удобно решение за плащане без компромиси по отношение на сигурността.

Картата Zwipe MasterCard е първата в света безконтактна карта, която позлва пръстови отпечатъци за идентификация. Тя включва интегриран биометричен сензор и Zwipe технологията за сигурна биометрична идентификация, която разполага с биометричните данни на картодържателя. Картата съдържа EMV сертифициран защитен елемент и MasterCard приложениe за безконтактно плащане.

Тя е първата по рода си и комбинира сигурността на биометричното разпознаване със скоростта и удобството на безконтактното плащане. Данните за пръстовите отпечатъци на картодържателя се съхраняват директно в картата, а не във външна база данни. След активиране чрез обикновено сканиране на пръстов отпечатък, картата Zwipe MasterCard може да се използва за извършване на безконтактни плащания. Биометричната идентификация замества въвеждането на PIN, като по този начин дава възможност на клиентите да извършват плащания на всякаква сума за разлика от други безконтактни карти за плащане на пазара.

В момента Zwipe разработва следващото поколение на своята карта, която ще има същия формат и ще работи с всички платежни терминали. Тя ще се представи на пазара през 2015 г. Тази нова карта ще черпи енергия от терминалите за плащане без да има нужда от батерия.

С новите карти тегленето на пари в брой от банкомат става не само по-рисково, но и безпредметно.