Въпреки голямото разнообразие от стоки и уж не скъпата храна все по-често ходим на пазар в Гърция и Сърбия. Оказва се, че при съседите е два до три пъти по-евтино, отколкото в България. Анализите показват разлики в цените не само на стоките, но и на услугите. Така напоследък се роди и нова мода в туризма - разходка за шопинг.

Сръбската скара и гръцкото сирене вече могат да се доставят и до дома ни. Предприемчиви българи завъртяха страхотен бизнес с по-качествените сръбски и гръцки стоки, които продават на българи, пише "Стандарт".

Всеки ден няколко микробуса тръгват от различни краища на България към Сърбия и Гърция, за да пазаруват стоки по заявка. А заявките се приемат предния ден по телефона. Търговците искат от клиентите си точна марка на хранителния продукт и количество. Стоката се плаща при доставката.

Плюс 10% от стойността й. Това е комисионата за осигурения пазар и пресни продукти. Според клиентите в Сърбия и Гърция излиза много по-евтино снабдяването със захар, яйца, краве сирене, лютеница, кори за баница, шоколад и бисквити. Изгодно можете да си напазарува прах и омекотител за пране или тигани. Освен за храна в бутиците на Ниш може да се купят по-изгодно и дрехи.

Освен маркови, които в София държат високи цени, на сръбския пазар има и изключително много местно производство, което обаче не отстъпва по качество на известните марки. Разликата е с цели 25%.

Основно българите предпочитат да пазаруват обувки и платове при сърбите. В Ниш може да се ползват изгодно дори и зъболекарски и козметични услуги.

Цените на месните и млечни продукти, олио и масла не се различават от тези в София, но често качеството е много по-добро. Перилни препарати и омекотители масово се пазаруват и от Гърция отново заради качеството. Потребители твърдят, че на българския пазар дори и най-скъпото веро и прах са разредени и с ниско качество в сравнение с тези, които се продават при гърците.

Изследване на Съюза на сръбските икономисти показа, че цените на хранителните стоки, изчислени в евро, са по-ниски в Сърбия, отколкото в другите страни в региона, а Белград е най-евтината столица.