Близо 5 милиона лева лихва ще плати Община Варна при изплащането на банковия заем в размер на 12 милиона лева. Той се отпуска за финансиране на инвестиционни обекти на територията на морската столица. Само за такса за управление на кредита местната администрация ще даде до 120 000 лв.

Заемът трябва да бъде върнат от общината за срок от 10 години. С парите ще бъде подобрено състоянието на варненските пътни артерии. Обществената поръчка вече е пусната и тече процедура по избор на изпълнител. Изплащането на кредита ще става със средства от бюджета на Община Варна.

В обявлението са посочени и минимални изисквания към желаещите да спечелят обществената поръчка. Те трябва да са предоставяли кредити общо за последните три години, чиито стойности на лихвите и таксите (платени или прогнозирани) общо да не е по-малък от стойността на поръчката - 4 897 500 лв., да имат опит в кредитирането, изразяващ се в наличие на кредитна дейност в рамките на Европейския съюз, наличие на поне един офис във Варна.