Увеличаване на вноската за пенсия с 2% за сметка на здравната вноска без да се увеличава общата осигурителна тежест. Това обсъждат неофициално управляващите, стана ясно по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/.

Според вицепрезидента на КНСБ д-р Иван Кокалов, логиката на това предложение е да се използват двата процента от вноската за здраве, които в момента отиват в бюджетния резерв и не се използват за здравеопазване.  

По време на заседанието социалният министър Тотю Младенов отново е предложил увеличаване на минималната работна заплата на 270 лева, но в проектобюджета не са заложени средства за това увеличение, обясни Иван Кокалов, като уточни, че синдикатите ще настояват за въвеждане на необлагаем минимум върху сегашната минимална работна заплата от 240 лева, за да няма толкова много българи с доходи под линията на бедността.

КНСБ не подкрепя проектобюджета за следващата година, тъй като в него са замразени парите за социалното подпомагане и не се дават стимули за потребление. Колкото до представената здравна концепция, според Иван Кокалов тя по-скоро изразява намерения, а не конкретни стъпки и не може да се реализира за един мандат.

По-рано вицепрезидентът на КТ Подкрепа Димитър Манолов обясни, че е предложил държавата да връща ДДС на обикновения потребител за определени услуги, например здравните услуги.

* Актуализирана информация!